A balesetek kivizsgálása és a balesetek rekonstrukciója területén végzett kutatások során a munkahelyi balesetek megelőzésével foglalkozó vezetők arra a következtetésre jutottak, hogy a balesetek okai különösek lehetnek. Megállapították, hogy a munkavállalók biztonsága az emberi tényezőktől függ illetve annak magatartásától. Biztonsági szabályokat fejlesztettek ki, és bár valószínűleg sokan már hallottátok őket, érdemes megismételni: mint mindig ! 🙂

Légy mindig éber/figyelmes!

Minél jobban éber vagy figyelmes a munkavállaló, annál kisebb a valószínűsége, hogy megsérüljön vagy balesetet okozzon. Ha nem vagy benne biztos, hogyan kell kezelni a berendezést vagy végrehajtani egy feladatot, kérdezze meg a felettesét. Ne hajtsd végre önmagadtól, mert te úgy gondolod hogy el tudod végezni, abból sosem sül ki jó dolog. Győződjön meg róla, hogy előre ismeri a helyes, biztonságos módját annak a munkakörnyezetnek/feladatnak.

Viseljen mindig munkaruhát!

A munkaruhának megfelelően illeszkednie kell méretben. Szükség esetén mindig viseljen védőruházatot és felszerelést. A munkáltatónak kell biztosítani a munkaeszközöket/ruhát is az adott munkakörnyezethez, általában : ruházat,védelmi sisak, lábbeli, szemüveg, kesztyű.
A felszerelések és a ruházat igényeinek felmérésekor a testfedés, a bőrvédelem, a szemvédelem, a kéz- és lábvédelem, valamint az inhaláció kérdése kritikus.

Vegyi anyagok elleni védelem

Minden olyan munkáltatónak, amely megköveteli az alkalmazottaktól, hogy erőteljes vegyi anyagokkal dolgozzon, megfelelő védőruházatot kell viselnie, és meg kell határoznia a védelmi előírásokat. Például azoknak a munkavállalóknak, akik veszélyes gázokkal vagy vegyi anyagokkal dolgoznak, amelyeknek belélegzésveszélyük van, védőmaszkokkal kell rendelkezniük, és kötelezővé kell tenni, hogy ezeket, munka közben mindig viseljék őket. A bőrt károsító vegyi anyagokkal történő munkavégzéshez erős felszerelés vagy felsőruházat szükséges

Illeszkedő munkaruházat !?

A védőruházatra vonatkozó szabályokban néha figyelmen kívül hagyják a megfelelő illeszkedés fontosságát.
A laza ruházat különös jelentőséggel bír sok olyan munkakörnyezetben, ahol a ruhák beleakadhatnak a gépekbe vagy éles szélekbe. A laza ing, nadrág vagy más felsőruházat beragadhat a gépbe, amely karját, lábát vagy az egész testet a gépbe húzza.A szabályzatnak tartalmazniuk kell a megfelelő illeszkedésre vonatkozó utasításokat, amikor az alkalmazottak veszélyes felszereléssel dolgoznak, ahol a laza ruházat veszélyes helyzeteket okozhat. Egyes munkáltatók megkövetelhetik az egyenruhát vagy a szokásos ruhát a kockázatok elkerülése érdekében.

Használjon eszközöket megfelelően!

Minden éles szerszámot tartson annak tokjában ha nem használja. Jelölje meg a kopott, sérült vagy hibás szerszámokat, és ne használja őket. Ha kalapácsra van szüksége, szerezzen kalapácsot. Kényelmesebb lehet helyette egy fogót, csavarkulcsot vagy csavarhúzót használni, de valószínűbb, hogy meg fog sérülni. Ha szerszámot ad át egy másik személynek, irányítsa az éles részeket és a vágóéleket távol magától és a másik személytől is. A kézi szerszámokat csak szerszámdobozban vagy szerszámövön szállítsa.

Hogyan kell emelni a nagy súlyokat?!

A munkahelyi hátsérülések egyik fő oka a tárgyak helytelen emelése vagy kezelése. Az emelés több, mint izom; ez egy művészet. Ne próbáld megmutatni, milyen erős vagy; kórházba kerülhetsz. A rakomány kezelésekor tartsa a fejét felfelé.  Miután biztonságosan megtartotta a rakományt nézzen előre, ne lefelé. Kérjen segítséget a munkatársától amely túl nehéz vagy nehézkes az Ön számára.

Köszönjük.