HÉFFŐ MUNKAKEZDÉS REGGELI SZINDRÓMÁJA ?!

HÉFFŐ MUNKAKEZDÉS REGGELI SZINDRÓMÁJA ?!

Hétfőn stresszesen, aggodalmasan mész a munkába ?

Szakemberek szerint a legnehezebb nap mindig is a hétfői nap,mivel itt a dolgozó hatékonysága alacsony, sokan fáradtak vagy szórakozottak, egyesek úgy indulnak neki a hétfőnek hogy kilátástalannak érzik a további napokat. és ha munkelyi feladatról  van szó, egyenesen nyomasszák őket. És ez mind a hétfő szindróma, ami nem betegség, csak szimplán egy állapot.

A “Hétfői Blues” többféle tünettel rendelkezik:

Kimerültség:

Leginkább ez azért van, mert hétvégén a szabadnapjaidon nem pihentél eleget és fáradtabbnak érzed jóval magad, valószinüleg túlhajtottad magadat.

A takarítást hétvégére hagytad, mint ahogy a nagybevásárlásokat is vagy csak szimplán éjszakába nyúló bulizásokba kezdessz, de lehet hogy csak otthon az internet vagy a film elött ragadtál, és nem tudtál aludni.

Viszont ha “túlalszod” magad vagyis ha hétvégét azzal töltöd inkább hogy alszol, vagy csak szimplán a két nap alatt probálod a heti fáradtságodat kipihenni, ezzel csak felborítod alvás – ébrenlét ciklusodat. Bioritmusod kibillenése kimerültség érzést, fejfájást, étvágytalanságot vagy habzsolási kényszert okoz.

Probálj meg időben lefeküdni aludni, de leginkább vasárnap, hogy ki tudd rendesen magadat pihenni hétfőre.

Emésztési zavarok:

Statisztikai adatok szerint, hétfőn 10-20%-al többen vannak orvosnál rosszullét, emésztési zavarok miatt  a hétvégi dőzsőlés következményeként.  Péntektől-vasárnapig megnő a vendéglátó egységek forgalma, mivel sokaknak a pihenés egy jó kiadós étkezés egy étteremben vagy italozás egy szorakozóhelyen.

Ha hétvégén felrúgod az étkezési szokásaidat, és belekezdessz egy nasi/alkohol party-ba hogy leküzd a feszültségedet, akkor bizony levertnek vagy elnehezültnek érezheted magadat, ha túlzod a mennyiséget.

Hogy mit tehetsz ellene ?

Ha már kényeztetni szeretnéd magad Inkább minőségit igyál/egyél de abból keveset, vsizont ha stresszes vagy inkább sportolj,mozdulj ki a szabadba.

Rosszkedv:

A hétvégének is vége van, ilyenkor általában kiábrándultságot / ürességet érzünk, hogy miért is van ilyen gyorsan vége a pihenőnapoknakEnnek tudatában hétfőn lusták,céltalanok szoktunk lennide legtöbbet feszültek a héten kezdődő nehézségek miatt.

Mit tehetsz ellene?

A hétvégén rendszerezd a jővőheti feladataidat/dolgaidat, és mindjárt nyugodtabban indul a heted. Ha viszont van bizonyosan várt napod a következő hétben, mert mondjuk sikered lesz, inkább gondolj arra, és a hétfő is vidámabban fog indulni!

Egyes kutatások szerint, a hétfő reggel szindróma, úgy mint a legtöbb stressz, minden harmadik ember egészségét veszélyezteti, különösen a 35 éven felüliekét.

Ha szeretnénk oldani a hétfői szorongást, azt is végiggondolhatjuk, miért szeretjük a munkánkat, mi az, ami pozitív benne.Az apró gesztusok nagyon sokat számítanak, reggel kérdezzük meg a munkahelyünkön, kinek hogyan telt a hétvégéje, vagy ha sütöttünk, és maradt belőle, vigyünk egy pár szelettel a kollégáknak.

Ha módunk van rá, ne tegyünk hétfőre megbeszélést, inkább halasszuk el keddre. Ha ez nem megoldható, kezdjük a megbeszélést egy személyes történettel arról, hogyan telt a hétvégénk, és kérjük meg a többieket is, hogy meséljenek. Ezzel egyfajta átmenetet teremtünk a hétvége és a hétfő között” – javasolja. Egy idő után, ha a változtatások nem enyhítenek a problémán, érdemes elgondolkoznunk azon is, megéri-e egy olyan munkahelyen dolgoznunk, ahol nem érezzük jól magunkat.