Mit kell tudni a munkavédelmi bírságról?

Mit kell tudni a munkavédelmi bírságról?

A munkavédelmi bírság mértéke több tényezőtől is függ, így bizonyos esetekben eltérő mennyiséget szükséges fizetni, azonban alapösszege 50.000 Ft munkavállalónkként. Ez az összeg emelkedhet, ha már kettőnél több normasértés történt, továbbá, ha ez a szám eléri az ötöt, újabb emelkedés történik a bírság mértékében. Az első esetben 75.000 Ft-ot szükséges fizetni, második esetben pedig 100.000 Ft-ot munkavállalónkként. Ha 8 vagy annál több normasértés gyűlik össze, az összeg 150.000 Ft-ra emelkedik.

Most pedig nézzünk meg különböző eseteket, amelyeknél eltérő összeget szükséges fizetni!

  • Ha a munkavállaló veszélyeztetésének időtartama bizonyítottan 1 vagy 8 óránál tovább fennáll, akkor 65.000 vagy 75.000 Ft bírság fizetendő. Ha ez az időtartam 1 hétnél tovább áll fenn, akkor 150.000 Ft, ha meghaladja az 1 hónapot, akkor pedig már 250.000 Ft a fizetendő összeg.
  • Ha a munkáltató hibájából bekövetkeznek az alábbi esetek, akkor munkavállalónkként a meghatározott összeget szükséges fizetni:
    • fokozott expozíció: 60.000 Ft
    • munkabaleset vagy egészségkárosodás: 75.000 Ft
    • súlyos munkabaleset: 150.000 Ft
    • halálos munkabaleset: 250.000 Ft

Most már ismertettük a bírság mértékét a különböző esetekben, ám ezt legfeljebb 20%-kal megemelheti a munkavédelmi hatóság, ha a munkavédelmi normában meghatározott mérték, vagy a kóroki tényezőkre megadott határérték a 10%-ot meghaladja. Emellett emelhető a bírság, ha a munkáltató nem bízott meg munkavédelmi szakembert, nincs biztosítva foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás vagy ha nem került sor munkavédelmi oktatásra.

Ha hiányzik a munkáltatónál az előírt és kötelező kockázatértékelés, valamint nem alkalmazott a jogszabályban előírtaknak megfelelően biztonsági és egészségvédelmi koordinátort, a munkavédelmi bírság szintén legfeljebb 20%-kal megemelhető. Továbbá emelhető az összeg, ha a munkáltató veszélyezteti a munkavállaló életét, testi épségét és egészségét.

A munkavállalónak kötelessége megszervezni a munkavédelmi képviselő választását, illetve biztosítani a képviselő működési feltételeit, ellenkező esetben szintén emelhető a bírság mértéke.

Ha neked is szükséged van munkavédelmi szakszolgáltatóra, válaszd a GuardTech-et és lépj velünk kapcsolatba!