MUNKAHELY VÁLASZTÁS A Z GENERÁCIÓ TAGJAINAK

MUNKAHELY VÁLASZTÁS A Z GENERÁCIÓ TAGJAINAK

Generációk:
Építők, 1946 előtt születtek, 60 fölöttiek
Baby-boomerek, 1946-1964 között születtek, 40-esek és 50-esek
X generáció, 1965-1979 között születtek, 30-asok
Y generáció, 1980-1994 között születtek, tinik és 20-asok
Z generáció, 1995-2009 között születtek gyerekek
α(alpha)  generáció, 2010- csecsemők

A Z generációnak a munkahely választásnál fontosabb  a karrier lehetősége, ahol a saját elképzeléseiket be tudják váltani,

Szempontjaik szerint mit is jelent nekik a siker vagy a karrer. és mit tartanak fontosnak ?!

Ez a fiatalság beleszületett a digitális világba, az online tér elöttük van elég könnyen,gyorsan és persze folyamatosan. Ennek következtében a gazdasági és társadalmi változásokra már gyerekkoruktól kezdve minden eddigi generációnál nagyobb befolyást gyakorolnak.

A felmérés két lepcsőben végezték el ,az első egy interjú keretében történt ahol kikérdezték őket. A második pedig egy kérdőív volt. Arra voltak kiváncsiak hogy, nekik mi tesz ideálissá egy munkahelyet,  a felmérésben a válaszadó fiatalok 89 % -a több fizetést, 80 %-a a cég vagy vállalat megbízhatósága a fontos számukra.

Viszont kevésbé hogy egy barát vagy ismerős ajánlja az adott munkahelyet (32%), vagy az adott cég hírneve nagy legyen, vagy elterjedt (32%) . A karrierlehetőset illetve a csapatmunkát a válaszadók 65% tartotta fontosnak.

A generáció tagjainak ugyan prioritás a megfelelő bérezés, de nem elég ahhoz, hogy hosszú ideig megmaradjanak egy munkahelyen. Fontosabb hogy a munkahelyüknek legyen márkája, és büszkék tudjanak lenni  a munkahelyükre.

A kutatás rámutatott arra is hogy a kiszámítható munkabeosztás sem a kötött munkaidő se élvez prioritást a Z generációnak.

Mire felnőnek, a digitális nemzedék alacsony létszámának köszönhetően a munkaerőpiac radikális átalakuláson megy át: a munkaerő kereslet jelentősen megnő, míg a kínálat nagymértékben csökken, ami a munkáltatók közötti verseny fokozódásához vezet majd, átalakítva a munkaerőpiac kínálati oldalát. Ráadásul míg jelenleg egy nyugdíjas korú emberre átlagosan 5 aktív korú jut, addig négy évtized múlva 2,4-re fog csökenni ez a szám, ami erőteljesen megterheli a munkavállalókat és a gazdaságot.